آشنایی با دارک وب

دارک وب، همان محتوای آنلاین "رمزگذاری‌" شده‌ است. در واقع فقط می‌توانیم با مرورگرهای خاص مثل مرورگر TOR به آن دسترسی پیدا کنیم نه همه مرورگرها. آن‌ها از طریق موتورهای جستجوی سنتی مانند گوگل قابل دسترسی نیستند.

ساده بگوییم در این سایت‌ها که غیرقابل ردیابی هم هستند، امکان انجام هر نوع کار غیرقانونی وجود دارد. در این سایت‌ها، حریم خصوصی کاربر و ناشناس بودن او، اهمیت زیادی دارد. افرادی که می‌خواهند اطلاعات خصوصی‌ خود را نگه‌دارند، از این فضا استفاده می‌‌کنند.

در این مورد ممکن است این را شنیده باشید که این نوع سایت، در زمینه بازارهای مالی، بازارهای آنلاین مواد مخدر، مبادله داده‌های سرقت‌شده و هر کار غیرقانونی دیگری، کاربرد دارند. با وجود این، اغلب، دلایل بسیار قانونی وجود دارد که چرا مردم استفاده از وب تاریک را انتخاب می‌کنند، از جمله افرادی که می‌خواهند اطلاعات خاصی را خصوصی نگه دارند.

وب تاریک، سایت‌ها را با استفاده از اطلاعاتی که به‌صورت آنلاین نمایه نشده‌اند، مانند حساب‌های بانکی، حساب‌های ایمیل و پایگاه‌های داده، بالا می‌کشد. افرادی که از وب تاریک استفاده می‌کنند می‌توانند حریم خصوصی خود را حفظ کنند و نظرات خود را آزادانه بیان کنند. از دیگر ویژگی‌های آن، ارتباط با فعالیت‌های غیرقانونی و غیراخلاقی است.

این فضا در محیطی کاملا ایزوله ساخته می‌شود و به همین دلیل، اطلاعاتی از سازندگان ان‌ها دست کسی وجود ندارد. این موضوع کمی خطرناک است. حتی در این سایت‌ها، خرید و فروش هم از طریق پول‌هایی مثل بیت کوین انجام می‌گیرد تا راه بر هر گونه ردیابی بسته بماند.

موتورهای جستجوی سنتی، نتایج را برمی‌گردانند زیرا حاوی فهرست‌هایی از پیوندهای وب‌سایت‌ها هستند. این‌ قسم از موتورهای جستجو، بر اساس کلمات کلیدی و مرتبط بودن رتبه‌بندی می‌شوند. از سوی دیگر، وب تاریک از اطلاعاتی استفاده می‌کند که در این موتورهای جستجوی دیگر در دسترس نیستند، مانند محتوای حساب‌های فردی، ایمیل، رسانه‌های اجتماعی، بانک‌داری، همراه با پایگاه‌های اطلاعاتی شخصی و حرفه‌ای و اسناد (حقوقی و پزشکی).

تاریک‌وب که تاریک‌نت نیز نامیده می‌شود، بسیار شبیه وب گسترده‌تر، در روزهای اولیه خود در اواخر قرن بیستم است. مطالب زیادی در مورد به کار انداختن آن وجود دارد و پس از رسیدن به آن، کار زیادی انجام نمی‌شود. بسیاری از مطالب در وب تاریک بسیار آماتوری هستند.

از سوی دیگر، راه‌اندازی سایت و جلب توجه افراد برای افراد بسیار آسان‌تر است. غول‌های فناوری و سازمان‌های رسانه‌ای بزرگ تأثیر بسیار کمی بر وب تاریک دارند.

مانند اینترنت اولیه، وب تاریک به‌عنوان پناهگاهی برای فعالیت‌های غیرقانونی شهرت دارد و اغلب در فعالیت‌های غیرقانونی و مجرمانه دخیل است. در حالی‌که وب تاریک در معاملات غیرقانونی و غیراخلاقی نقش داشته است، همچنین برای افرادی که ممکن است به‌دلیل هویت یا عقاید سیاسی خود مورد آزار و اذیت قرار گیرند، یک خروجی اجتماعی نیز فراهم می‌کند. همچنین به مقامات قانونی ابزارهای اضافی لازم برای دستگیری عاملان فعالیت‌های غیراخلاقی را می‌دهد.

دارک وب چیست؟

وب تاریک هنوز در حال انجام است و هزینه‌ها و مزایای کامل آن هنوز مشخص نیست. مردم اغلب وب تاریک را با ارزهای رمزنگاری شده اشتباه می‌گیرند که اغلب برای خرید از آنجا استفاده می‌شود اما یک تفاوت مشخص وجود دارد؛ وب تاریک راه‌اندازی و دسترسی به وب‌سایت‌هایی را آسان‌تر می‌کند که درجه بالایی از ناشناس بودن را برای همه افراد درگیر ارائه می‌دهند.

بسیاری از وب‌سایت‌های تاریک وب به جای توانایی خرید یا فروش چیزی، فقط حاوی اطلاعات هستند. با این حال، درست است که ارزهای رمزنگاری شده، مانند بیت کوین و مونرو، اغلب برای تراکنش در وب تاریک استفاده می‌شوند. اما برای استفاده از ارزهای دیجیتال نیازی به استفاده از وب تاریک نیست.

تاریخچه دارک وب

وب تاریک برای اولین بار به‌طور رسمی در اوایل دهه 2000 همراه با ایجاد Freenet ظاهر شد که توسط ایان کلارک برای ایمن‌سازی کاربران در برابر مداخله دولت و حملات سایبری توسعه داده شد. این سیستم، که هنوز هم در دسترس است، به کاربران اجازه می‌دهد آزادانه و بدون ردیابی آنلاین ابراز نظر کنند.

تاریخچه دارک وب

آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی دریایی ایالات متحده پروژه‌ای به نام مسیریاب پیاز (TOR) را تأمین مالی کرد.  TOR به منابع اطلاعاتی راهی برای برقراری ارتباط آسان و ایمن، به ویژه در مناطق متخاصم که امنیت شخصی کلیدی است، ارائه کرد. اکنون یکی از رایج‌ترین مرورگرهایی است که برای دسترسی به وب تاریک استفاده می‌شود و از پایگاه‌های اطلاعاتی برای کمک به افراد کمک می‌کند تا اطلاعات موردنیاز خود را پیدا کنند.

ظهور ارزهای دیجیتال محبوبیت وب تاریک را به‌ویژه برای مجرمان سایبری افزایش داد. به این دلیل که ارزهای دیجیتال اغلب ناشناس بودن زیادی را برای افرادی که در وب تاریک خرید و فروش انجام می‌دهند، ایجاد می‌کنند.

به دلیل ارتباط آن با برخی فعالیت‌های غیرقانونی، درخواست‌هایی برای تنظیم وب تاریک وجود دارد. به‌عنوان مثال G20 و گروه ویژه اقدام مالی (FATF) هر دو از شرکت‌های ارزهای دیجیتال خواسته‌اند تا اطلاعاتی درباره خریداران و فروشندگان در تراکنش‌های انجام‌شده به‌صورت آنلاین ارائه کنند. آن‌ها می‌گویند که این به‌ویژه برای کمک به مجریان قانون برای ردیابی سازمان‌های جنایی و فعالیت‌های غیرقانونی صادق است.

مزایای دارک وب

وب تاریک به افراد کمک می‌کند حریم خصوصی خود را حفظ کنند و نظرات خود را آزادانه بیان کنند. حفظ حریم خصوصی برای بسیاری از افراد بیگناه که از شکارچیان و سایر جنایتکاران وحشت دارند ضروری است. تمایل روزافزون کارفرمایان بالقوه برای ردیابی پست‌ها در رسانه‌های اجتماعی نیز می‌تواند مشارکت در بحث‌های صادقانه را به‌صورت عمومی دشوار کند.

در نهایت، محبوبیت وب تاریک در بین مجرمان، آن را راهی عالی برای برقراری ارتباط افسران پلیس مخفی می‌کند.

طرفداران حریم خصوصی و آزادی بیان را تضمین می‌کند.

به مجریان قانون اجازه می‌دهد تا سازمان‌های مجرمانه را شناسایی کنند.

معایب دارک وب

برخی افراد به ناچار از قدرت مرتبط با استفاده از وب تاریک با سهولت درگیر شدن در فعالیت‌های مجرمانه سوء استفاده می‌کنند. به‌عنوان مثال، ترکیب وب تاریک و ارزهای دیجیتال از نظر تئوری استخدام شخصی را برای ارتکاب جرایم خاص بسیار آسان‌تر می‌کند.

در حالی که وب تاریک به کاربران خود وعده حفظ حریم خصوصی می‌دهد، می‌توان از آن برای نقض حریم خصوصی دیگران نیز استفاده کرد. عکس‌های خصوصی، سوابق پزشکی و اطلاعات مالی همگی به سرقت رفته و در وب تاریک به اشتراک گذاشته شده‌اند.

شرکت در فعالیت‌های مجرمانه را آسان‌تر می‌کند.‌

می‌تواند برای نقض حریم خصوصی دیگران استفاده شود.

نمونه‌ای از وب تاریک

فرض کنید می‌خواهید به وب تاریک بروید تا ببینید در صورت وجود چه اطلاعاتی از شما در اطراف شناور است. با استفاده از یک شبکه خصوصی مجازی می‌توانید مرورگر TOR را روی سیستم خود نصب کنید. یک VPN به افراد اجازه می‌دهد تا از یک شبکه عمومی استفاده کنند که گویی اطلاعات را در یک شبکه خصوصی انتقال می‌دهند. اساساً در یک شبکه عمومی به شما حریم خصوصی می‌دهد.

در حین گشت‌وگذار، احتمالاً متوجه خواهید شد که آدرس‌های تاریک وب‌سایت به جای .com، .org، .edu  و غیره سنتی به پسوند .onion ختم می‌شوند. هر چند یک کلمه هشداردهنده است. مطمئن شوید که برخی از نرم‌افزارهای امنیتی را نصب کرده‌اید زیرا احتمال زیادی وجود دارد که با بدافزارها و کلاهبرداری‌های فیشینگ در تماس باشید.

آیا دسترسی به وب تاریک غیرقانونی است؟

علی‌رغم آنچه از نام آن پیداست، دسترسی به وب تاریک غیرقانونی نیست. در واقع حریم خصوصی و ناشناس بودن را برای افراد فراهم می‌کند که وب سایت‌های سنتی به افراد ارائه نمی‌دهند. برای مثال، مردم می‌توانند بدون ترس از سرزنش مقامات دولتی و دیگر گروه‌ها، به وب تاریک بروند و افکار خود را درباره فعالیت‌های سیاسی منتشر کنند.

چگونه می‌توان متوجه شد که اطلاعات در وب تاریک است؟

اطلاعات شخصی شما، مانند حساب‌های بانکی، رسانه‌های اجتماعی و ایمیل، به همراه شماره امنیت اجتماعی شما ممکن است در وب تاریک برای فروش باشد. اگر می خواهید ببینید آیا هر یک از اطلاعات شما در اطراف تاریک وب شناور است یا خیر، سعی کنید یک اسکن از وب تاریک را اجرا کنید. از طرف دیگر، می توانید برای یک سرویس نظارت بر وب تاریک ثبت نام کنید. این ابزارها هر زمان که اطلاعات شما را پیدا کنند به شما هشدار می دهند.

اگر اطلاعات شما در وب تاریک باشد چه می‌کنید؟

برای محافظت از اطلاعات خود می‌توانید چندین مرحله را انجام دهید. اطمینان حاصل کنید که همه رمزهای عبور خود را تغییر داده‌اید، گزارش‌های اعتباری خود را از نظر وجود هرگونه مغایرت بررسی کرده و به بانک(های) خود اطلاع دهید. همچنین می‌توانید اعتبار خود را مسدود کنید تا از به خطر افتادن بیشتر آن جلوگیری کنید.

وب تاریک یک مفهوم نسبتاً جدید است، حداقل زمانی‌که شما تاریخچه اینترنت را به‌عنوان یک کل در نظر بگیرید. اگر می‌خواهید آزادانه خود را بیان کنید، می‌توانید از آن برای ناشناس ماندن بدون ترس از عواقب استفاده کنید. اما این مقدار از حریم خصوصی به آن کمک کرده تا به‌عنوان یک انجمن برای کسانی که می‌خواهند از آن برای فعالیت‌های غیرقانونی استفاده کنند، شهرت بدی پیدا کند. اگر به دنبال استفاده از وب تاریک هستید، این کار به سادگی نصب یک مرورگر خصوصی، استفاده از VPN و اطمینان از ایمن و ایمن بودن رایانه شما است.

دیپ وب چیست؟

دیپ وب یا وب عمیق یک اصطلاح عمومی است که به بخش‌هایی از اینترنت اشاره دارد که با موتورهای جستجو مانند گوگل، یاهو یا بینگ نمی‌توانید به آن‌ها دسترسی پیدا کنید. برآوردها حاکی از آن است که تنها حدود 4 تا 5 درصد از اینترنت نمایه‌شده و قابل جستجو است - این همان چیزی است که ما از آن به عنوان وب سطح یاد می کنیم. -

این بدان معنی است که اکثر اینترنت به‌عنوان وب عمیق در نظر گرفته می‌شود. در واقع، اگر از ایمیل، بانک‌داری آنلاین، رسانه‌های اجتماعی یا نتفلیکس استفاده می‌کنید، قبلاً به وب عمیق دسترسی داشته‌اید. احتمالاً شما نیز درمورد وب تاریک شنیده‌اید؛ بخشی غیرقابل جستجو و فهرست نشده از اینترنت که به‌دلیل فعالیت‌های غیرقانونی بدنام است. بسیاری از کاربران آنلاین وب تاریک و وب عمیق را با هم مخلوط می‌کنند اما آن‌ها باهم بسیار متفاوت هستند.

پس وب عمیق دقیقا چیست؟ آیا این خطرناک است؟ تفاوت بین وب عمیق و تاریک چیست؟ همه این‌ها می‌تواند شما را سردرگم کند اما ما سعی میکنیم به این سؤالات پاسخ دهیم.

قلاب ماهیگیری با کرم و ماهی در پشت وب عمیق به بخشی از اینترنت اطلاق می‌شود که توسط موتورهای جستجو نمایه نشده است. همانطور که از نام آن پیداست، درست زیر لایه سطحی قرار دارد. این شامل بسیاری از اطلاعات محرمانه و خصوصی است.

این بخش از اینترنت گاهی اوقات به‌عنوان "وب نامرئی" یا "وب پنهان" نیز شناخته می‌شود.  وب عمیق در نتایج جستجو نشان داده نمی‌شود زیرا صفحات و سایت‌هایی که آن را تشکیل می‌دهند ایندکس نمی‌شوند. دسترسی به محتوای عمیق‌تر معمولاً به نوعی از احراز هویت نیاز دارد. به‌عنوان مثال، ورود به ایمیل، شبکه‌های اجتماعی یا حساب بانکی خود با شناسه کاربری و رمز عبور به شما امکان دسترسی می‌دهد.

بسیاری از داده‌های شخصی و اطلاعات حساس در وب عمیق ذخیره می‌شود. به همین دلیل است که ایندکس و قابل جستجو نیست.

چگونه می‌توان وارد دیپ وب شد؟

شما می‌توانید با نصب مرورگرهای خاص و ناشناس مانند TOR به تاریک وب دسترسی پیدا کنید. پس از نصب، مرورگر مانند مرورگرهای سنتی کار می‌کند اما دسترسی به اطلاعات ممکن است کمی دشوار باشد زیرا از شاخص برای مکان‌یابی اطلاعات موردنظر استفاده نمی‌کند. مطمئن شوید که نرم‌افزار امنیتی را نصب کرده‌اید تا مطمئن شوید رایانه و اطلاعات شخصی شما ایمن هستند.

دیپ وب در مقابل دارک وب

دیپ وب

وب تاریک و وب عمیق نیز اغلب به اشتباه به جای یکدیگر استفاده می‌شوند. وب تاریک در واقع تنها بخشی از وب عمیق است. وب عمیق چیزی است که در زیر زمین نهفته است و فقط محتوایی نیست که تاریک تلقی می‌شود. به همین دلیل به آن وب نامرئی یا وب پنهان نیز می‌گویند.

اطلاعات موجود در وب عمیق معمولاً رمزگذاری شده است و مانند وب سنتی در فهرست‌ها یافت نمی‌شود. این شامل تمام صفحاتی است که هنگام اجرای جستجوی وب ظاهر نمی‌شوند. همچنین شامل هر چیزی است که نیاز به ورود به سیستم دارد. مانند محتوایی از:

بانک‌داری آنلاین

وب‌سایت‌های پرداخت مانند Netflix و Amazon Prime

خدمات میزبانی فایل، مانند Dropbox و رقبای آن

پایگاه‌های اطلاعاتی خصوصی

اطلاعات فهرست شده در وب تاریک همچنین می‌تواند شامل هر چیزی در پایگاه‌های اطلاعاتی مختص مشترکین باشد تا هر چیز غیرقانونی.

یک مثال ساده برای دیپ وب؛ فیس بوک

حساب فیسبوک خود را در نظر بگیرید: اگر به Google بروید و «فیس‌بوک» + نام کاربری دقیق خود را تایپ کنید (اگر نام شما منحصر به فرد نیست، ممکن است مجبور شوید تعدادی اعداد اضافه کنید)، احتمالاً نمایه خود را در میان نتایج جستجو پیدا خواهید کرد. مگر اینکه تنظیمات فیس بوک خود را تغییر داده باشید تا مطمئن شوید حساب شما در موتورهای جستجو نمایش داده نمی‌شود. این نتیجه Google نمایه عمومی وب سطح است.

روی پروفایل فیسبوک کلیک کنید. اکنون در وب سایت فیس بوک هستید. وقتی روی «تصاویر» یا «دوستان» کلیک می‌کنید و آن صفحات را مشاهده می‌کنید، به محتوای وب عمیق دسترسی دارید.

اگر صفحات "دوستان" یا "تصاویر" خود را در گوگل یا موتور جستجوی دیگری جستجو کنید، نمی‌توانید آن‌ها را پیدا کنید - حتی اگر URL دقیق را کپی کرده و در نوار جستجوی Google قرار دهید. دلیل این است که این صفحات حساب فیسبوک شما بخشی از سطح عمیق‌تری از وب هستند و به همین دلیل، گوگل آن‌ها را فهرست نمی‌کند.

ایمیل های شخصی شما، محتوای حساب‌های بانکی، سرمایه‌گذاری یا ارز دیجیتال آنلاین شما، محتوای رسانه‌های اجتماعی خصوصی شما، محتوای اشتراک پولی مانند اخبار یا خدمات پخش جریانی، مدارک پزشکی، سوابق عمومی و پایگاه‌های داده، اسناد حقوقی، داده‌های شخصی که شرکت‌ها برای مشتریان در سرورها و در پایگاه‌های داده ذخیره می‌کنند، تحقیقات و اطلاعات علمی و دانشگاهی در پایگاه‌های اطلاعاتی هم از جمله دیگر نمونه‌ها برای دیپ وب هستند.

دیپ وب چقدر بزرگ است؟

"وب پنهان" بسیار وسیع و عظیم است، به‌ویژه در مقایسه با وب سطح. برخی تخمین می‌زنند که وب عمیق حدود 400 یا 500 برابر بزرگتر از وب سطح است. برخی دیگر حتی ادعا می‌کنند که 96 درصد از کل محتوای آنلاین را می‌توان در وب عمیق‌تر یافت و بقیه فقط سطح آن است. به این موارد خوب دقت کنید:

روزانه بیش از 306 میلیارد ایمیل ارسال می‌شود. جیمیل به تنهایی بیش از 1.8 میلیارد کاربر دارد. فقط ایمیل‌های بی پایان ذخیره شده در Gmail، Microsoft Outlook و ProtonMail را تصور کنید.

بیش از یک میلیون مقاله دانشگاهی در SSRN بارگذاری شده است، اسناد بی‌شماری توسط شرکت‌ها و شرکت‌ها میزبانی می‌شود و اطلاعات مالی خصوصی بی‌شماری توسط بانک‌ها و سایر واسطه‌های مالی ذخیره شده است.

به تمام عکس‌ها، ویدیوها و پست‌هایی که 2.89 میلیارد کاربر فیس‌بوک در طول سال‌ها آپلود کرده‌اند، فکر کنید. اینستاگرام دو میلیارد کاربر دیگر دارد که مطالب ارسال می‌کنند. در حالی که ویدیوهای ویروسی TikTok می‌توانند به سطح وب راه پیدا کنند، روزانه بیش از یک میلیارد ویدیو در این پلتفرم مشاهده می‌شود.

نتیجه‌گیری

دارک وب و دیپ وب

خلاصه مطلب اینکه: برای جمع‌بندی سریع، وب عمیق، پنهان یا نامرئی به تمام سایت‌ها و صفحاتی اشاره دارد که توسط موتورهای جستجو ایندکس نشده‌اند. سایت‌هایی که ایندکس می‌شوند وب سطح را تشکیل می‌دهند. وب تاریک بخشی از وب عمیق است که برای دسترسی به آن نیاز به استفاده از یک مرورگر خاص است.

دسترسی به محتوای وب عمیق‌تر ساده است و فقط به ورود صحیح و اعتبارنامه احراز هویت نیاز دارد. همیشه به یاد داشته باشید که از یک اسکنر آنتی ویروس و یک VPN برای محافظت از اطلاعات خود هنگام دسترسی یا انتقال اطلاعات حساس استفاده کنید.