تعریف لینک های شکسته

لینک های شکسته یا Broken Links به لینک‌هایی گفته می‌شود که هنگام کلیک روی آن‌ها به صفحه 404 می‌رسید؛ بنابراین برای درک مفهوم لینک شکسته لازم است با ماهیت صفحه 404 آشنا شوید. منظور از صفحه 404 صفحه‌ای است که محتوایی در آن وجود ندارد و کاربر با ورود به آن هیچ‌گونه کمک و اطلاعاتی دریافت نمی‌کند. صفحه‌ای که به آن لینک داده شده است اگر از سایت مورد نظر حذف شده یا تغییر مسیر داده باشد هنگام ورود به آدرس آن، صفحه 404 مشاهده می‌شود.

ارور 404

انواع لینک شکسته

Broken Links به دو دسته تقسیم می‌شوند که عبارت‌اند از:

لینک های شکسته خارجی

در بیشتر سایت‌ها برای بهبود تجربه کاربران و تکمیل محتوای موجود در سایت خود ، به سایت‌های فارسی یا خارجی دیگر لینک می‌دهند؛ در واقعاً این کار، لینک‌دهی به سایت غیرخودی است. در صورتی‌که لینک داده شده به این سایت‌ها اشتباه وارد شود یا آدرس صفحه تغییر کند و یا اینکه به‌طور کلی صفحه موردنظر از سایت حذف شود یک لینک شکسته خارجی ایجاد شده و کاربر را به صفحه 404 هدایت می‌کند.

لینک های شکسته داخلی

منظور از لینک داخلی، لینک‌دهی به یکی از صفحات سایت خود است، یعنی در محتوای یک صفحه از سایت خود، به صفحات دیگر از سایت خود لینک دهید. پیدا کردن و اصلاح این نوع لینک شکسته آسان‌تر از لینک شکسته خارجی است.

علت به وجود آمدن لینک های شکسته

به دلایل مختلفی ممکن است لینک ‌های شکسته ایجاد شوند که در ادامه به عمده‌ترین آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

• ممکن است شما بخواهید یک یا چند صفحه را به هر دلیلی از سایت حذف کنید؛ بنابراین تمامی لینک‌هایی که به آن صفحه داده شده‌اند به 404 تبدیل شده و به این شکل، Broken Links ایجاد می‌شود.

• برای تغییر دادن یک صفحه و یا بهینه‌سازی آدرس آن، لینک صفحه عوض خواهد شد؛ بنابراین کاربر هنگام کلیک روی لینک موردنظر با صفحه 404 مواجه می‌شود.

• گاهی هنگام لینک‌دهی امکان دارد یکی از کاراکترهای آدرس اشتباها وارد شود و لینک موردنظر کاربر را به صفحه 404 هدایت کند.

راه‌های جلوگیری از ایجاد لینک شکسته

برای کاهش تعداد پیوندهای شکسته در سایت می‌توان اقداماتی انجام داد. برخی از این اقدامات را در ادامه معرفی کرده‌ایم:

  • گاهی ممکن است محتوایی که به آن لینک داده‌اید هنوز داخل سایت باشد اما آدرس آن به هر دلیلی عوض شده باشد؛ در این حالت، هدایت کاربران به یک صفحه هدف‌مند با استفاده از ریدایرکت 301 راه حل مناسبی است. این ریدایرکت علاوه‌بر موتورهای جست‌وجو ، کاربران را نیز به صفحه جدید سایت هدایت می‌کند. چنین عملی برای زمانی‌که آدرس لینک موردنظر تغییر کند، بسیار کاربردی است.
  • برای جلوگیری از ایجاد لینک های شکسته داخلی بهتر است محتواهایی را که قصد حذف آن‌ها را دارید، ویرایش کنید. در واقع ویرایش صفحه را جایگزین حذف آن کنید. با این کار کاربر هنگام کلیک بر روی آدرس صفحه، با ارور 404 مواجه نمی‌شود.

تأثیر لینک‌ های شکسته در سئو

مسئله سئو برای افزایش ترافیک سایت موردنظر مهم است. شاید این سؤال در ذهن شما ایجاد شود که چگونه امکان دارد گوگل از تمامی این موارد آگاه شود؟ در پاسخ باید گفت که گوگل یک هوش مصنوعی بسیار قوی است که به‌راحتی سایت‌ها را از همه نظر چک می‌کند. از آنجا که گوگل عاشق ارتباطات است؛ لینک‌دهی‌های درست بسیار موردپسند آن است و این موضوع برای سئو سایت هم اهمیت زیادی دارد. زمانی‌که کاربر وارد یکی از صفحات سایت می‌شود لازم است فضایی را برای او تدارک ببینید که از طریق صفحه شما بتواند به صفحات مرتبط دیگر سایت دسترسی پیدا کند.

گوگل لینک‌هایی که کاربر را به سایت‌های بی‌محتوا هدایت می‌کند و اعتماد کاربر را از بین می‌برد به هیچ عنوان تایید نمی‌کند و در صورت بروز این اتفاق، از اعتبار سایت شما کم خواهد کرد. لازم به ذکر است درصورتی‌که در سایت خود صفحه 404 داشته باشید و سایت‌های دیگر به آن لینک داده باشند علاوه‌بر اعتبار آن سایت‌ها، اعتبار سایت شما نیز به دلیل وجود چنین صفحه‌ای کاهش می‌یابد. با توجه به این موضوع مهم، حتما لازم است برای اصلاح لینک‌های شکسته سایت و برای صفحات 404 موجود در سایت فکری کرد.

کاهش اعتبار سایت با ایجاد لینک های شکسته

معایب لینک های شکسته

لینک های شکسته به‌حدی برای سایت شما مضر هستند که حتی می‌توانند فرصت‌های تجاری شما را دچار مشکل کنند. در واقع مشتریان شما هنگامی‌که روی لینک شکسته کلیک می‌کنند و با صفحه‌ای خالی از محتوا روبه‌رو می‌شوند سایت شما را به‌عنوان سایتی غیرمعتبر به خاطر می‌سپارند؛ بنابراین از آن خارج می‌شوند و سراغ سایت‌های رقیب شما می‌روند. این حرکت مدت زمانی که کاربر در صفحه می‌ماند را کاهش می‌دهد.

یکی دیگر از معایب این نوع لینک، افزایش نرخ پرش (Bounce Rate) است. نرخ پرش درواقع نسبت کاربران ترک‌کننده به کل کاربران است و متوجه رفتار اشخاصی است که وارد سایت شما می‌شوند و بدون هیچ کلیک و اقدامی آن را ترک می‌کنند. نرخ پرش به‌صورت غیرمستقیم بر سئو سایت تأثیر می‌گذارد و رتبه‌ سایت را در گوگل پایین می‌آورد.

نحوه پیدا کردن لینک‌های شکسته

پیدا کردن لینک های شکسته با هدف اقدام به اصلاح آن‌ها، بسیار مهم است. برای این کار چندین راه حل وجود دارد که خوشبختانه هیچ کدام از آن‌ها زیاد پیچیده نیستند. این روش‌ها عبارت‌اند از:

ابزار Online Broken Link Checker Tool

این ابزار برای سایت‌های کوچک و با وسعت کم بسیار کاربردی است به‌طوری‌که حداکثر می‌تواند تا 3000 هزار صفحه لینک شکسته پیدا کند. می‌توانید آن را به‌صورت رایگان تهیه کنید. Online Broken Link Checker Tool در قسمت HTML صفحه وب مورد نظر تمامی پیوندهای شکسته را نمایش می‌دهد. معمولاً می‌توان این ابزار را بر روی iOS، Mac OS X، ویندوز و  Linux / UNIX اجرا کرد.

گوگل آنالیتیکس

خود گوگل ابزاری به نام گوگل آنالیتیکس را رایگان در اختیار کاربران قرار داده است تا بتوانند به‌صورت آنلاین ترافیک سایت خود را ردیابی و لینک‌های شکسته را پیدا کنند. در این روش می‌توان ارور 404 لینک‌هایی که به صفحات پرترافیک داده شده را قبل از سایر صفحات پیدا کرد و سریع‌تر به اصلاح لینک‌دهی آن‌ها اقدام نمود.

ابزار Screaming Frog

این ابزار که قابل استفاده در ویندوز و مک است می‌تواند لینک ‌های شکسته در وب‌سایت‌ها را پیدا کند. نحوه استفاده از آن به این شکل است که:

  1. ابتدا برنامه Screaming Frog را دانلود و نصب کنید.
  2. اکنون آدرس سایت خود را وارد و کمی صبر کنید تا برنامه در وب‌سایتتان بخزد.  
  3. در این مرحله برنامه موردنظر لیستی از لینک‌های شکسته را برای شما نمایش می‌دهد.
  4. می‌توان فایل نمایش‌داده‌شده را با فرمت CSV دانلود و اقدام به اصلاح تک تک لینک‌های شکسته کنید.

استفاده از سرچ کنسول گوگل

شما می‌توانید با گوگل سرچ کنسول تمامی خطاهای 404 سایت خود را پیدا کنید. با ورود به این برنامه روی تب Coverage که در قسمت index قرار دارد کلیک کنید و گزینه Excluded را در بخش ارورها بزنید. در آخر برای مشاهده ارورها، Not found (404) را انتخاب کنید.

استفاده از افزونه گوگل کروم

در میان تمامی افزونه‌هایی که برای پیدا کردن پیوندهای شکسته مورداستفاده قرار می‌گیرد، افزونه Seo Minion جزو بهترین آن‌ها است. می‌توانید این افزونه را از سایت www.chrome.google.com دانلود و نصب کنید. پس از آن در سایت خود بر روی قسمت افزونه کلیک و Check Broken Links را انتخاب کنید. با این کار، افزونه موردنظر، لینک‌های شکسته را شناسایی می‌کند و شما می‌توانید آن‌ها را اصلاح کنید.

استفاده از روش دستی

این روش ساده اما زمان‌بر است و در صورتی‌که تعداد لینک‌دهی‌های شما بالا باشد کسل‌کننده نیز خواهد بود. در این روش لازم است لینک‌های تمامی صفحات سایت را بررسی کنید. اگر روی هر لینک کلیک کردید و شما را به صفحه 404 هدایت کرد این لینک جزو لینک‌های شکسته بوده و باید اصلاح شود.

نحوه اصلاح لینک‌های شکسته در سایت

بعد از شناخت و پیدا کردن لینک های شکسته سایت، نوبت به اصلاح آن‌ها می‌رسد. برای این کار می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • درصورتی‌که صفحه‌ای که به آن لینک داده‌اید کاملا حذف شده باشد و یا در دسترس نباشد می‌توانید پیوندهای شکسته را از سایت خود کلا حذف کنید.
  • اگر در نوشتن آدرس سایت یا همان URL اشتباهی رخ داده باشد و یا لینک موردنظر، شما را به سایت اشتباهی هدایت کند می‌توانید آدرس لینک شکسته را اصلاح کنید.
  • درصورتی‌که آدرس سایت موردنظر تغییر کرده باشد اما شما همچنان لینکی که به آن داده‌اید را تغییر نداده باشید می‌توانید به‌راحتی آدرس جدید را جایگزین آدرس قبلی کنید تا کاربر با کلیک روی آن به صفحه درست برود.

جمع‌بندی

با توجه به اینکه چک کردن لینک های شکسته کار زمان‌بر و طاقت‌فرسایی است بیشتر افراد آن را در سایت خود نادیده می‌گیرند و نسبت‌به اصلاح این لینک‌ها اقدام نمی‌کنند. به‌عنوان نکته پایانی یادآور می‌شویم که اصلاح پیوندهای شکسته به سئو سایت بسیار کمک می‌کند و شما می‌توانید به کمک ابزارهای رایگان موجود، به‌راحتی این کار را انجام دهید. با این کار کاربران سایت خود را راضی نگه می‌دارید و اعتماد آن‌ها را به خود جلب می‌کنید.

لینک های شکسته کدام ها هستند؟

لینک های شکسته یا Broken Links به لینک‌هایی گفته می‌شود که کاربر هنگام کلیک روی آن‌ها به صفحه 404 می‌رسد.

علت به وجود آمدن لینک های شکسته چیست؟

اگر صفحه‌ای را از سایت خود حذف کنید که قبلا در قسمت دیگری از سایت به آن لینک داده باشید باید آن لینک‌دهی را از بین ببرید وگرنه لینک شکسته ایجاد خواهدشد. ممکن است این اتفاق، هنگام تغییر دادن یک صفحه یا بهینه‌سازی آن نیز لینک عوض شود و این اتفاق بیافتد. یک موقعیت دیگر برای ایجاد لینک شکسته هم این است که هنگام لینک‌دهی، یکی از کاراکترهای آدرس اشتباها وارد شود و لینک موردنظر کاربر را به صفحه 404 هدایت کند.

آیا ایجاد لینک شکسته، روی سئوی سایت تاثیر منفی دارد؟

بله، لینک های شکسته، با نمایش Error 404 برای کاربر، او را از سایت فراری می‌دهد و همین موضوع، باعث نارضایتی کاربر و خروج سریع او از سایت و افزایش افزایش نرخ پرش (Bounce Rate) می‌شود و به این شکل، سئو را تحت تاثیر قرار می‌دهد.