چرا امنیت سایتها مهم است؟
یکی از علتهایی که این بازار را برای سارقان سرمایه امن میکند این است که تراکنشها در این بازار، ناشناس است و اگر کلاهبرداران هوشمندانه عمل کنند میتوانند بدون گذاشتن اثری از خود به اهدافشان برسند. علت بعدی، میزان آگاهی پایین کاربران از نکات امنیتی پیرامون استفاده از بازارهای ارز دیجیتالی است.
امنیت سایتی که کاربران و سرمایه گذاران در آن سرمایهگذاری مالی انجام میدهند، از اهمیت زیادی برای آنان برخوردار است و اگر سایتی از لحاظ امنیتی ضعیف باشد به مرور تعداد کاربران آن هم کم میشود. اما از کجا بفهمیم سایتی که در آن سرمایهگذاری میکنیم میتواند از سرمایه ما در برابر کلاهبرداران محافظت کند و از پروژه های کلاهبرداری در امان بماند؟
نشانههای نفوذ پروژه های کلاهبرداری در سایتها
خوشبختانه نشانههایی وجود دارد که اگر با آنها مواجه شدید باید در امن بودن سایت و نفوذ پروژه های کلاهبرداری به آن، شک کنید. در زیر به بعضی از این نشانهها اشاره میکنیم:
- اگر حساب کاربریتان بعد از مدتی غیر فعال یا مسدود شود.
- اگر متوجه شوید که پولی از حساب شما خارج شده است.
- اطلاعات اعضای تیم توسعهدهنده پروژه، بهطور کامل وجود نداشته باشد.
- اگر با نظرات منفی کاربران سایت کارگزاری مواجه شدید.
- در صورت عدم پاسخگویی مرکز پشتیبانی سایت به شما.
- و در نهایت از دسترس خارج شدن سایت.
انواع مختلف تکنیکها و پروژه های کلاهبرداری ارز دیجیتالی
سرقت سرمایه در بازارهای دیجیتالی معمولا به روشهای مختلفی صورت میگیرد. سارقان اکثرا با سوءاستفاده از عدم آگاهی کاربران از روشهای مطمئن و امن سرمایهگذاری و نقاط ضعف موجود در این سیستمها و برنامههای امنیتی سایتها، اقدام به سرقت بخش عظیمی از داراییهای کاربران میکنند.
اگر میخواهید با روشهای مختلف پروژه های کلاهبرداری آشنا شوید با ما همراه باشید.
روش کلاهبرداری پانزی Ponzi (هرمیشبکهای)
طرحهای پانزی، جزو اولین پروژه های کلاهبرداری در عرصه سرمایهگذاریهای دیجیتالی بود. اساس این روش، شبیه شرکتها و سرمایهگذاریهای هرمی است. در این روش یک سرشاخه وجود دارد که با جذب زیرشاخهها در گذر زمان باعث افزایش جذب سرمایهگذاران و در نتیجه جذب سرمایه به سیستم میشود.
در ابتدا ماهانه به زیرشاخهها، سودی هم داده میشود که این کار در جلب اعتماد آنها و افزایش تبلیغ به نفع سیستم، تاثیر زیادی خواهد داشت. در نهایت سرشاخه یا همان طراح پروژه که از اول هم پولی سرمایهگذاری نکرده بود و فقط باعث ایجاد گردش پولی در پروسه شده بود، با پول زیرشاخهها فرار میکند.
روش کلاهبرداری فیشینگ Fishing (صفحات جعلی)
تشخیص این نوع از پروژه های کلاهبرداری، نسبت به انواع دیگر کمی سخت است. چون کلاهبرداران در این روش بهطور هوشمندانه اقدام به جعل و کپی آدرس یک وبسایت اصلی میکنند که اطلاعات محرمانه کاربر را دارد و از آن برای هک کردن سایر حسابهای کاربر استفاده میکند. با کمی دقت شاید متوجه یک اشتباه تایپی کوچک ولی عمدی در URL آن شوید که بهسادگی و در نگاه اول قابل تشخیص نبود.
پس سعی کنید همیشه آدرس وبسایتها را به دقت بررسی کنید و یا اگر بهطور مداوم استفاده میکنید، آن را بوکمارک کنید. اگر میخواهید در دام این کلاهبرداران گرفتار نشوید، همیشه باید حواستان باشد روی لینکهای ناآشنا کلیک نکنید و به تبلیغات و ایمیلهای فریبنده اهمیت ندهید.
صرافیها و کیف پولهای جعلی
یکی از رایجترین پروژه های کلاهبرداری است، چون کاربران برای خرید و فروش ارزهای خود و ورود به این بازار قطعا نیاز به این دو مورد دارند. استفاده زیاد از این دو مورد، فرصت را برای کلاهبرداران فراهم کرده تا با ایجاد نمونههای جعلی آن و تبلیغات گسترده با استفاده از عناوین هوشمندانه مانند عدم نیاز به پرداخت کارمزد، عدم نیاز به احراز هویت و برای کاربران خاص ایرانی از عنوان بدون تحریم، بتوانند از اعتماد و ناآگاهی کاربران مبتدی برای رسیدن به اهدافشان سوءاستفاده کنند.
کلاهبرداری به روش راگ پول
معنای فارسی راگ پول (Rug Pull) یعنی کشیدن فرش از زیر پای کسی؛ شاید بتواند بهترین توضیح برای نشان دادن روش کار این نوع از پروژه های کلاهبرداری در عمل باشد. در این روش که با نام کلاهبرداری خروج هم شناخته میشود، در اصل یک پروژه بیارزش با کمک تبلیغات زیاد باعث جذب سرمایهگذاران در فضای دیجیتال میشود، اما در نهایت صاحبان و توسعهدهندگان پروژه، سرمایهگذاران را با یک توکن بیارزش تنها میگذارند و خود با سرمایه عظیمی که از این کلاهبرداری بهدست آوردهاند فرار میکنند.
اما اکثرا نشانههایی در سایتهای کلاهبرداری به چشم میخورد مثل تبلیغات مبالغهگونه، عدم وجود مشخصات توسعهدهندگان پروژهها در سایت و بالا بودن غیرطبیعی سود سپردهگذاری که همه باعث ایجاد شک و تردید در شما خواهد شد.
مثل روشهای بالا، شما میتوانید با بررسی و مطالعه دقیق سایت موردنظر، مشخصات توسعهدهندگان پروژه و همچنین بررسی دارایی صاحبان سایت و یا کسانی که به نوعی به آنها وابستهاند، پی به درست و یا کلاهبردار بودن سایت ببرید.
استخراج ابری Cloud Mining
حتما اصطلاح استخراج رمزارزها تا حالا به گوشتان خورده است. معمولا استخراج رمزارزها روشی پرهزینه است. چون نیاز به دستگاههای استخراج دارد و هزینه خرید و اجاره این دستگاهها بالاست.
در این نوع از پروژه های کلاهبرداری، کلاهبرداران از این نکته استفاده میکنند و با تبلیغات گسترده در اینترنت با عناوین جذابی مثل کسب درآمد بالا با استخراج رمزارزها و یا اجاره دستگاههای استخراج رمزارز، سعی میکنند سرمایههای شما را جذب کنند و به شما این اطمینان را میدهند که سرمایهشان برای خرید دستگاههای استخراج هزینه میشود، در حالی که هیج استخراجی در کار نیست و همه اینها سواستفادهای بیش از اعتماد شما نبوده است.
نقش هوش مصنوعی در کشف پروژه های کلاهبرداری ارز دیجیتال
همانطور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم، با ورود و ظهور تکنولوژیهای نوین در عرصه تجارت الکترونیک، کلاهبرداران هم از این قافله عقب نماندهاند و شیوههای جدید در پروژه های کلاهبرداری خود برای نیل به اهدافشان بهکار میبرند. اینجاست که لزوم بالا بردن میزان امنیت در تجارتهای دیجیتالی ضروری بهنظر میرسد.
فناوری هوش مصنوعی و شاخههای مربوط به آن، از جمله این تکنولوژیهاست که کمک قابل توجهی به بهبود سیستم امنیتی این سایتها کرده است. در زیر با نحوه کار این تکنولوژها آشنا میشویم:
تکنیکها و شاخههایی از هوش مصنوعی که در شناسایی و مقابله با پروژه های کلاهبرداری بهکار میروند:
یادگیری ماشین
در گذشته، تحلیل و بررسی دادهها بهکمک نیروی انسانی انجام میشد که این روش بهخاطر وقتگیر بودن و میزان خطای بالا، امروزه کنار گذاشته شده و جای خود را به ماشینها داده است. این ماشینها بهصورت خودکار و بدون دخالت نیروی انسانی، با بالا بردن میزان دقت و کارایی میتوانند ویژگیهای موجود در پروژه های کلاهبرداری را کشف کنند.
شبکههای عصبی
این شاخه از تکنولوژی با یادگیری الگوهای مشکوک، در شناسایی و کشف پروژه های کلاهبرداری، کمک زیادی به کاربران میکنند.
دادهکاوی
این همان استفاده از بیگدیتا برای گردآوری دادهها و تجزیه و تحلیل آنها و استفاده از نتایج این آنالیز در جهت رسیدن به هدف موردنظر است. با کمک این فناوری میتوان الگوهای مشکوک و در واقع همان تقلبهایی که کلاهبرداران در پروژه های کلاهبرداری خود بهطور هوشمندانه در سایتها استفاده میکنند را شناسایی کرد.
سیستمهای متخصص
این تکنیک در ایجاد قوانین برای کمک به کشف و شناسایی تقلب نقش دارد و در اصطلاح، قانونگذاری کلاهبرداری نامیده میشود.
3 کاربرد اساسی هوش مصنوعی در کشف پروژه های کلاهبرداری
تکنولوژی هوش مصنوعی و برنامهنویسی دقیق آن، نقش مهمی در شناسایی پروژه های کلاهبرداری و در نتیجه مقابله با آنها دارد، با ما همراه باشید تا با 3 مورد از آنها آشنا شوید:
هوش مصنوعی و تشخیص چهره
از فرایند تشخیص چهره به کمک هوش مصنوعی در شناسایی مجرمان و کلاهبرداران سابقهدار، کشف پروژه های کلاهبرداری آنها و همچنین برای احراز هویت مسافرین در فرودگاهها استفاده میشود. اما آیا تا بهحال به این فکر کردید که چطور یک ماشین یا کامپیوتر میتواند مانند حافظه یک انسان عمل کند و چهره فردی را شناسایی یا تشخیص دهد؟ بله، این کار فقط بهکمک توسعه فناوری هوش مصنوعی امکانپذیر است.
در سیستم تشخیص چهره، کامپیوتر دادهها را از چهره فرد دریافت و بعد آنها را آنالیز میکند و به کمک بانک اطلاعات ذخیره شده که شامل تصاویر از قبل ثبتشده چهره افراد است، دادههای جدید را با دادههای قبلی تطبیق و چهره فرد را شناسایی میکند.
بعضی از افراد برای حفاظت از اطلاعات شخصی که در گوشیهای همراه خود دارند، بهجای رمز یا پسوردهای معمول، از تشخیص چهره استفاده میکنند. در صورتیکه گوشی همراهتان سرقت شود این سیستم امنیتی میتواند اطلاعات و دادههای محرمانه داخل آن را برای کلاهبرداران و سارقان غیرقابل دسترس کند.
رباتها و مقابله با کلاهبرداری فیشینگ
همانطور که در مطالب قبل هم اشاره کردیم، فیشینگ نوعی از پروژه های کلاهبرداری بهحساب میآید که در آن سارق یا فیشر با کپی کردن رابط گرافیکی سایتهای اصلی و معتبر اقدام به کلاهبرداری از اطلاعات کاربران میکند.
فیشرها اکثرا از آگهیهای تبلیفاتی در سایتها و یا از طریق ایمیل، کاربران را به صفحه جعلی هدایت میکنند و کاربران بدون اطلاع از جعلی بودن سایت، اطلاعات خود را در اختیار فیشرها قرار میدهند.
اینجاست که رباتهای هوش مصنوعی سیستم kount وارد عمل میشوند و معتبر بودن هویت کاربر را به کمک الگوریتمهای این فناوری تشخیص میدهند. این سیستم در طول مدت فعالیت مشتری در سایت، فعال است و اگر سیگنال نامعتبری را دریافت کند که نشاندهنده بروز تقلب یا کلاهبرداری است، سریعا آن را مسدود میکند و جلوی اجرای پروژه های کلاهبرداری را میگیرد.
هوش مصنوعی و جدال با کلاهبرداری فینتک Fintech (فناوری مالی)
فینتک درواقع فناوری است که میتواند قدرت مردم را در پرداختهای مالی افزایش دهد تا بتوانند در محیطی امن اقدامات مالی خود را انجام دهند. هدف از فینتک، حذف روشهای قدیمی و سنتی و زمانبر در پرداخت و جابجایی پول و جایگزینی آن با روشهای نوینی است که باعث کاهش هزینهها و افزایش سرعت و بازدهی و افزایش امنیت میشود.
کلاهبرداری فینتک یکی از رایجترین پروژه های کلاهبرداری است که در فعالیتهای مالی اتفاق میافتد و تکنولوژی هوش مصنوعی توانسته با ورود به همه جنبههای آن و کمک به شناسایی تقلبها و پروژه های کلاهبرداری، امنیت را در تراکنشهای مالی برقرار کند.
تشخیص کارکرد غیرعادی کارتهای اعتباری و حسابهای سپرده مشتریان و هچنین تسریع در تراکنشهای بانکی و بالا بردن میزان امنیت در آنها، از جمله کاربردهای تکنولوژی هوش مصنوعی در صنعت بانکداری است.
یکی از چالشهای بزرگی که بانکها با آن دستوپنجه نرم میکنند، پولشویی است که این روزها بسیار به گوشتان میخورد. مدیران بانکی با بهکارگیری هوش مصنوعی توانستهاند با این مشکل هم مقابله کنند. الگوریتمهای هوش مصنوعی بهطور مداوم فعالیتهای مشتریان را رصد میکنند و در صورت مشاهده تخلف یا بهطور خودکار با آن برخورد میکنند و یا به مسئولان اطلاعرسانی میکنند. این الگوریتمها با توجه به تغییرات مداوم ترفندهای تقلب و پروژه های کلاهبرداری، باید همیشه بهروزرسانی شوند.
فعالیت امنتر در فضای دیجیتال با کشف بهموقع پروژه های کلاهبرداری
با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، بیشتر سازمانها و نهادها بهتدریج سعی میکنند فعالیتهای خود را به فضای آنلاین انتقال دهند و به تبع آن ناچارند امنیت فعالیتها و اطلاعات خود را در این فضا تامین کنند. یکی از راهکارها برای ایجاد این امنیت، استفاده از هوش مصنوعی است. در این مقاله سعی کردیم شما را با قابلیتهای این فناوری در جهت تامین امنیت فضای مجازی آشنا کنیم و به اهمیت این موضوع در عرصههای مختلف تاکید کنیم.