سخن پایانی
انتخاب نوع سیستم مدیریت محتوا برای سایت یکی از دغدغههایی است که همیشه برای سفارش دهندههای سایت مطرح بوده، ما در این مقاله سعی کردیم مقایسه کوتاهی از وردپرس و cms اختصاصی داشته باشیم.
یکی از بزرگترین سوالاتی که در ذهن مشتریان طراحی وبسایت وجود دارد، سوال درمورد انتخاب طراحی سایت با CMS اختصاصی یا سیستمهای مدیریت محتوای متن باز مانند وردپرس و جوملا میباشد. میتوان گفت که مشتریان حق دارند در این موضوع تردید داشته باشند زیرا همه شرکتهایی که طراحی سایت را برعهده دارند برای سبک کاری خود استدلالهایی دارند که ممکن است همه آنها درست باشند. بنابراین میتوان گفت هر دوی این راهحلها صحیح هستند ولی در عین حال ابتدا باید تعیین کنید که سایت مد نظر شما چطور سایتی است.
در تعریف CMS میتوان چنین بیان کرد که سیستم محتوا یا همان پنل مدیریت یک وبسایت را سی ام اس مینامند. سی ام اسهای بسیاری در سالهای اخیر بهوجود آمدهاند که بهصورت رایگان و متنباز در دسترس افراد قرار گرفتهاند. از سی ام اسهای رایگان میتوان به وردپرس، جوملا و دروپال اشاره کرد.
منظور از اختصاصی بودن سی ام اس این است که این مدیریت و معماری دیتابیس فقط برای شما و برای رفع نیازهای وبسایت شما بهصورت اختصاصی ساخته شدهاند.
وردپرس سیستم تولید محتوای آماده و از پیش نوشته شده است که قابلیت اجرا در همه وبسایتها را دارد و برای استفاده عموم مناسب است. اکثر ویژگیهای پرکاربردی که در سایتها مورد استفاده قرار میگیرد در این سیستم قابل پیادهسازی است و چون دسترسی به هسته و کدهای آن کار چندان سختی نیست، همه افراد میتوانند آن را روی هاست خود نصب و استفاده کنند.
طراحی وب سایت با CMS اختصاصی نسبت به وردپرس مزایایی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
هنگامی که یک طراح سایت حرفهای چیزی را متناسب با اهداف شما پیادهسازی میکند، یعنی از هرگونه استفاده از کد اضافی در صفحه و جدول بلااستفاده در دیتابیس جلوگیری کرده و از این راه باعث دسترسی راحت و سریع به اطلاعات میشود. بهعلاوه طراحی سایت با CMS اختصاصی این امکان را به شما میدهد که تسلط بیشتری بر هستهای که نوشته است داشته باشد و نیز ارتباط داخلی کدها او را یاری میکند تا برای ارتقا یافتن آن انعطاف پذیرتر شده و بتواند امکانات بیشتری را به آن بیفزاید.
یکی از موارد مهمی که در سی ام اس اختصاصی باید رعایت شود مسئله امنیت بالای آن میباشد. اختصاصی بودن کدها و عدم اطلاع سایرین از پشت پرده سایت موجب ایجاد این امنیت بالا میشود. برای مثال فرض کنید شما سایتی طراحی کردهاید که به زبانی نوشته شده است که جدید است و هیچ کس آن را بلد نیست، بنابراین امکان جاسوسی از آن بسیار کم خواهد شد.
البته باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که تنها اختصاصی بودن سی ام اس دلیل بر امنیت بالای آن نیست و برخی مواقع نیز امکان دارد یک کد اختصاصی در مقایسه با سیستمهای مدیریت محتوای رایگان آسیب بیشتری ببیند. دانش و تجربه تیم توسعهدهنده و رعایت نکات ایمنی از طرف تیم مدیریتی تعیین میکند که سطح امنیتی کدها تا چهحد باشد.
این قابلیت بیشتر برای صاحبان کسبوکارها حائز اهمیت است. وقتی سایتی قابل توسعه باشد و محدودیتی در این مورد نداشته باشد، طراحان بهراحتی میتوانند با توجه به نیاز صاحبان مشاغل، امکاناتی را به سایت اضافه و یا از آن حذف کنند و همگام با رشد و گسترش کسبوکارشان، سایتشان را هم توسعه دهند؛ این امکان به راحتی در سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی قابل دسترس است.
علاوه بر ویژگیهایی مانند امنیت و سرعت که در CMS اختصاصی مهم است، فاکتورهای مهم دیگری نیز وجود دارند که باید در طراحی وبسایت موردتوجه قرار گیرد که میتواند در انتخاب شما نقش مهمی داشته باشد. اصلیترین معایب یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی عبارتند از:
این موضوع را با یک مثال آغاز میکنیم؛ مثلا تصور کنید برای تهیه یکدست کت و شلوار به بازار و یا به خیاط شخصیدوز مراجعه میکنید، کدام یک از آنها هزینه کمتری دارد؟ این مثال درمورد طراحی سایت نیز صدق میکند. هنگامی که شما بخواهید از سیستمهای مدیریت محتوای رایگان استفاده نمایید، متحمل هزینههای فراوان طراحی و توسعه پنلهای دیریتی نخواهید شد.
طراحی سایت با CMS اختصاصی باعث افزایش مدت طراحی سایت شده و هزینههای بیشتری را در پی خواهد داشت. در این میان ممکن است یک شرکت پیشنهاد قیمتی مشابه با یک سایت وردپرسی اختصاصی به شما بدهد؛ در این موارد باید این موضوع را در نظر گرفت که سی ام اس برای ما اختصاصی نیست بلکه برای آن شرکت اختصاصی است.
پیادهسازی سی ام اس توسط یک تیم 5 تا 10 نفره انجام و با نام اختصاصی به شما فروخته میشود؛ درحالی که این سیستم علاوه بر شما به شرکتهای دیگر و زمینههای کاری دیگر نیز فروخته میشود و برای شرکت تولیدکننده، اختصاصی است نه برای شما.
در طراحی سایت با وردپرس که یک سیستم محتوای متنباز است با جامعهای روبه رو میشوید که از میلیونها طراح وبسایت تشکیل شده است. این طراحان هرکدام دارای تجربیات و تواناییهای متفاوتی هستند. در حالی که در طراحی سایت با CMS اختصاصی فقط به یک تیم محدود هستید و تنها آنها میتوانند درخواستهای شما را اجرا کنند.
در صورت مواجه شدن شرکتهای طراحی سایت با ترافیک کاری، درخواستهای شما به تاخیر خواهد افتاد و یا در قبال تغییرات کوچک، هزینههای بالایی برای شما در پی خواهد داشت. در این دو مورد شما با شرایط سختی مواجه میشوید.
داشتن همکاری طولانی، باعث وابستگی بیشتر شما به شرکت شده و پشتیبانی سختتر انجام خواهد گرفت ولی اگر هسته سایت شما از نوع وردپرس باشد و انجام خدمات پشتیبانی از شرکت بهخوبی انجام نگیرد، میتوانید به سرعت یک شرکت و یا نیروی کار را در آن جایگزین نمایید که قیمت مناسبتری نیز خواهد داشت.
یکی دیگر از معایب استفاده از سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی و انحصاری، قابلیت کم آن در سازگاری و همسویی با تکنولوژیهای بهروز دنیاست. این سیستمها به سختی متناسب با آن، تغییر شکل پیدا میکنند. بنابراین وردپرس نسبت به نوع اختصاصی راحتتر میتواند خود را با تغییرات بهروز در دنیا وفق دهد.
طراحی سایت فروشگاه اینترنتی بسیار بزرگ یکی از نمونههای مناسبی است که در آن از CMS اختصاصی استفاده میشود. سایتهایی که میخواهند محصولات بیشتری را به فروش برسانند نیاز دارند تا بستر اختصاصی برای سایت و ارتباط با بخشهای مهمی از جمله انبار، تحویل و پرسنلی داشته باشند. در طراحی سایت با CMS اختصاصی ارتباط مناسبی میان آنها با کمک کدنویسی اختصاصی ایجاد شده و با این کار شرایط برای ارتقای سریع سیستم فراهم میشود.
لازم به ذکر است که این شرکتها معمولا طراحی فروشگاه اینترنتی خود را بهوسیله یک تیم داخلی و بخش آی تی شرکت انجام میدهند تا نیازهای سیستم را در کمترین و سریعترین زمان ممکن رفع کنند که یکی از نمونههای آن دیجی کالا میباشد.
در مقابل اگر قصد دارید یک فروشگاه اینترنتی تخصصی برای فروش محصولات در زمینهای مشخص و با جامعه هدف محدود را راهاندازی نمایید انتخاب وردپرس بهترین گزینه خواهد بود؛ زیرا زمان و هزینه کمتری را نسبت به شرایطی که خودتان تیمسازی نمودهاید در پی خواهد داشت.
سایتهای خبری از جمله سایتهای بزرگ و پرمخاطب هستند که در آنها سئو از اهمیت زیادی برخوردار است. بیشتر افراد تصور میکنند سیستمهای مدیریت محتوای عمومی مثل وردپرس، ظرفیت میزبانی سایتهای پرمحتوا و با کاربر زیاد را ندارند، در حالی که این یک تصور کاملا اشتباه است و تمام امکانات موجود در سایتهای خبری قابل اجرا در بستر وردپرس هستند. سایت فدراسیون والیبال ایران، یکی از مثالهای استفاده از وردپرس برای سایت خبری است که مخاطبان و دنبال کنندههای زیادی هم دارد.
انتخاب نوع سیستم مدیریت محتوا برای سایت یکی از دغدغههایی است که همیشه برای سفارش دهندههای سایت مطرح بوده، ما در این مقاله سعی کردیم مقایسه کوتاهی از وردپرس و cms اختصاصی داشته باشیم.